Ο Καθηγητής Χρήστος Δουληγέρης έδωσε μια ομιλία στη Σχολή Ικάρων της Πολεμικής Αεροπορίας στις 14 Φεβρουαρίου 2022. Το θέμα της ήταν "Μια επισκόπηση των μελλοντικών UAV με Έμφαση στον Σχεδιασμό Διαδρομών και Εφαρμογές". Μεταξύ άλλων εφαρμογών που αναφέρθηκαν, συζητήθηκε επίσης η χρήση UAV στη Γεωργία και το έργο GWD.
Πείτε μας τη γνώμη σας για τις εφαρμογές του GreenWaterDrone, αφού δείτε το παρακάτω video επίδειξης, συμπληρώνοντας το ερωτηματολόγιο το οποίο ακολουθεί.
Στις 15 Ιουλίου 2021, στην αίθουσα «Δήμητρα», ΕΛΓΟ Κυπαρισσίας, θα λάβει χώρα παρουσίαση με τίτλο «Επιστήμη και τεχνολογία για τη δυναμική άρδευση και εποπτεία καλλιεργειών της Τριφυλίας, χωρίς επέμβαση στον αγρό» με σκοπό την ενημέρωση για το έργο GreenWaterDrone, “Ανάπτυξη και Εφαρμογή Καινοτόμου και Οικονομικού Συστήματος, για τον Ακριβή & Δυναμικό Προγραμματισμό της Άρδευσης και την Επι
Κατά τη διάρκεια της 2ης Πιλοτικής Δοκιμής του GreenWaterDrone σε επιλεγμένες καλλιέργειες στην Τριφυλία, βρέθηκε μαζί μας το ειδησεογραφικό κανάλι BEST TV, το οποίο έκανε εκτενή αναφορά στο καινοτόμο έργο μας.
Ρεπορτάζ από τον τηλεοπτικό σταθμό Best TV για το Green Water Drone, με συνεντεύξεις συντελεστών του έργου, τοπικών παραγωγών και του Δ/ντη ΔΑΟΚ Τριφυλίας, κ. Παρασκευόπουλου.
Από το σύνολο του νερού που καταναλώνεται παγκοσμίως, το μεγαλύτερο ποσοστό χρησιμοποιείται από το γεωργικό τομέα. Υπολογίζεται ότι το 60% της χρήσης των υδατικών πόρων που προέρχονται από επιφανειακά και υπόγεια ύδατα δαπανάται στην άρδευση των καλλιεργειών. Στην Ελλάδα η μέση κατανάλωση νερού ανέρχεται περίπου σε 5.500 m3/έτος ανά κάτοικο.
Την Πέμπτη 5 και Παρασκευή 6 Νοεμβρίου 2020, το GreenWaterDrone (www.greenwaterdrone.eu) πραγματοποίησε γενική πιλοτική δοκιμή των τεχνολογιών και υπηρεσιών του, σε επιλεγμένα πεδία στην Τριφυλία Μεσσηνίας, με την συνδρομή της ΔΑΟΚ Τριφυλίας και τοπικών παραγωγών.
Την Παρασκευή 6 Νοεμβρίου 2020, το έργο GreenWaterDrone(www.greenwaterdrone.eu) θα πραγματοποιήσει μεγάλη πιλοτική εφαρμογή των τεχνολογιών του στην Μεσσηνία, με την συνδρομή της ΔΑΟΚ Τριφυλίας.
Στην τελευταία του φάση έχει μπει το έργο GreenWaterDrone (www.greenwaterdrone.eu) από το καλοκαίρι του 2020, έχοντας πλέον σε μεγάλο βαθμό ολοκληρώσει τις τεχνικές συνιστώσες του, οι οποίες αφορούν σε επιστημονικά μοντέλα εκτίμησης ανάγκης άρδευσης (CWSI), λογισμικά εφαρμογών, πλατφόρμα εναέριας καταγραφής και επίγειο σταθμός μετρήσεων.
Με επιτυχία ολοκληρώθηκε η πρώτη δια ζώσης - έπειτα από την καραντίνα - τεχνική συνάντηση του έργου GreenWaterDrone, ανάμεσα στις ομάδες εργασίας του Γεωπονικού Πανεπιστημίου, του Πανεπιστημίου Πελοποννήσου και της CITE.
Στην καρδιά της αγροτικής παραγωγής που χτυπά αυτή την εποχή στα καρπουζοχώραφα της Τριφυλίας βρέθηκε ο περιφερειάρχης Πελοποννήσου Παναγιώτης Νίκας, κατά την περιοδεία που έκανε το Σάββατο στην Τριφυλία.
Κατόπιν πρόσκλησης από το Πανεπιστήμιο του Βελιγραδίου (Faculty of Agriculture) στον Επιστημονικό Υπεύθυνο του Προγράμματος “GreenWaterDrone”, Αν.
Συνάντηση, η οποία διοργανώνεται από το έργο GreenWaterDrone, θα πραγματοποιηθεί στις 26 Νοεμβρίου 2019, στις εγκαταστάσεις της Διεύθυνσης Αγροτικής Οικονομίας & Κτηνιατρικής (ΔΑΟΚ) της Τριφυλίας. Στη συνάντηση θα συμμετάσχουν εταίροι του έργου GreenWaterDrone, εκπρόσωποι της ΔΑΟΚ Τριφυλίας και τοπικοί παραγωγοί.
Η ομάδα έργου του προγράμματος GreenWaterDrone (www.greenwaterdrone.eu) του Γεωπονικού Πανεπιστημίου Αθηνών προμηθεύτηκε μέσα από την ιστοσελίδα της Ευρωπαϊκής Διαστημικής Υπηρεσίας και συγκεκριμένα στην ηλεκτρονική διεύθυνση του OPEN ACCESS HUB, δορυφορική εικόνα Radar από τον δορυφόρο Sentinel-1 προκειμένου να διερευνηθεί η έκταση των πλημμυρών στην περιοχή, μετά τις έντονες βροχοπτώσεις που
Την 20η Νοεμβρίου 2019, οι σταθμοί εδάφους του έργου GreenWaterDrone κατέγραψαν βροχόπτωση 88m3 ανά 1000 m2, στην περιοχή της Τριφυλίας .
Οι εγκαταστάσεις του εξοπλισμού έλαβαν χώρα στα πεδία καλλιέργειας στην Τριφυλία.
Σήμερα , 24 Σεπτεμβρίου 2019, οι μετεωρολογικοί σταθμοί του προγράμματος GREEN WATER DRONE στους Αγρούς 1 και 3, στην περιοχή Τριφυλίας, κατέγραψαν συνολικό ύψος βροχόπτωσης εντός διαστήματος 2 ωρών και 40 λεπτών 38.4 και 64.8 χιλιοστά ύψος βροχής. Αναλυτικά η κατανομή της βροχόπτωσης ανά 10λεπτο εμφανίζεται λεπτομερώς στον παρακάτω πίνακα και το σχετικό γράφημα.
Το έργο GreenWaterDrone, “Ανάπτυξη και Εφαρμογή Καινοτόμου και Οικονομικού Συστήματος, για τον Ακριβή & Δυναμικό Προγραμματισμό της Άρδευσης και την Επιτήρηση Καλλιεργειών” παρουσιάστηκε στο Πανεπιστήμιο Πειραιά στις 20 Σεπτεμβρίου 2019.
Στο πλαίσιο του ερευνητικού προγράμματος “Ανάπτυξη και Εφαρμογή Καινοτόμου και Οικονομικού Συστήματος, για τον Ακριβή & Δυναμικό Προγραμματισμό της Άρδευσης και την Επιτήρηση Καλλιεργειών”, πραγματοποιήθηκαν επιτυχείς δοκιμαστικές πτήσεις στις 18 και 19 Ιουνίου 2019 με χρήση δύο μη επανδρωμένων αεροσκαφών (UAV) πάνω από τους πειραματικούς αγρούς (συνεργατών παραγωγών) στην περιοχή Τριφυλία
Ρεπορτάζ από τον τηλεοπτικό σταθμό Μεσόγειος TV για το Green Water Drone, με συνεντεύξεις συντελεστών του έργου, τοπικών παραγωγών και του Δ/ντη ΔΑΟΚ Τριφυλίας, κ. Παρασκευόπουλου.
Αρχικά επισκεφτήκαμε τον κ. Χαράλαμπο Παπαδόπουλο ο οποίος μας ξενάγησε στις εγκαταστάσεις (Εικ.1,2) και στη συνέχεια συζητήθηκαν λεπτομέρειες τόσο για καλλιεργητικές απαιτήσεις όσο και για την εγκατάσταση του εξοπλισμού στο πεδίο. Η καλλιέργεια πληροί το σύνολο των υποχρεωτικών κριτηρίων και επιλέχθηκε ως η πρώτη θέση εγκατάστασης.
Στη συνέχεια βρεθήκαμε στο πεδίο του κ. Νικόλαου Ξηρόκωστα, το οποίο απέχει από το αγροτεμάχιο του κ. Παπαδόπουλου 2km. Με τον κ. Ξηρόκωστα συζητήθηκαν περαιτέρω λεπτομέρειες αφού είχε γίνει ήδη μια πρώτη επαφή - συνέντευξη.
Το τρίτο πιθανό σημείο τοποθέτησης του εξοπλισμού που ερευνήθηκε ήταν το αγροτεμάχιο του κ. Κυριάκου Λατάνη ( 5km από του κ. Παπαδόπουλου και 1km από κ. Μαλάμου) ο οποίος δεν προγραμματίζει την τοποθέτηση τομάτας ή πιπεριάς, όπως αρχικά είχε δηλώσει, αλλά προγραμματίζει την καλλιέργεια καρπουζιού.
Ημερίδα Ενημέρωσης & Συλλογής Απαιτήσεων από Παραγωγούς & Γεωπόνους για το Ερευνητικό Έργο GreenWaterDrone
Την Τριφυλία επέλεξε το Γεωπονικό Πανεπιστήμιο Αθηνών, το ΤΕΙ Πελοποννήσου, αλλά και ιδιωτικές εταιρείες για την υλοποίηση ενός ερευνητικού προγράμματος που θα έχει άμεση σχέση με την εξοικονόμηση νερού στις καλλιέργειες.
Στην πρωτοπορία καινοτόμων τεχνικών στις καλλιέργειες βρίσκεται για ακόμη μια φορά η Τριφυλία, καθώς ξεκινά η εφαρμογή πιλοτικού προγράμματος για τον υπολογισμό -σε πραγματικό χρόνο- των αναγκών άρδευσης των καλλιεργειών με την εφαρμογή σύγχρονων τεχνικών.
Ημερίδα Ενημέρωσης & Συλλογής Απαιτήσεων από Παραγωγούς & Γεωπόνους για το Ερευνητικό Έργο GreenWaterDrone
Πραγματοποιήθηκε σήμερα (Πέμπτη 13/12/2018) στο Κέντρο «ΔΗΜΗΤΡΑ» Κυπαρισσίας του ΕΛ.Γ.Ο., ημερίδα ενημέρωσης και συλλογής απαιτήσεων παραγωγών και γεωπόνων της επαρχίας Τριφυλίας, για τις υπηρεσίες και τις τεχνολογίες που θα δοκιμάσει πιλοτικά το 2019-20 στην περιοχή, το έργο GreenWaterDrone (www.greenwaterdrone.gr), που χρηματοδοτείται από το ΕΣΠΑ / ΕΠΑνΕΚ μέσω της Δράσης «Ερε
Η πρώτη επίσημη ημερίδα με παραγωγούς της Τριφυλίας διοργανώνεται στην Κυπαρισσία της Μεσσηνίας, την Πέμπτη 13 Δεκεμβρίου 2018 στο κέντρο "Δήμητρα" (ΤΚ24500).
Η ιστοσελίδα του έργου είναι στον αέρα!
Εδώ μπορείτε να βρείτε περισσότερες πληροφορίες σχετικά με το έργο, τους συμμετέχοντες, ανακηκώσεις νέων και εκδηλώσεων καθώς και τεχνικές και άλλες πληροφορίες οι οποίες θα σας βοηθήσουν να εμπλακείτε στις τεχνολογίες και την πρόοδο των επιστημονικών και ερευνητικών δραστηριοτήτων του έργου.
Μετά την επίσημη έναρξη του έργου, η ομάδα εργασίας συναντήθηκε σήμερα στο Γεωπονικό Πανεπιστήμιο Αθηνών. Η συνάντηση είχε στόχο την σύνθεση των ομάδων εργασίας, την ανάθεση και τον προγραμματισμό των εργασιών και την συζήτηση και ανταλλαγή απόψεων πάνω σε τεχνολογικά, επιστημονικά, επιχειρηματικά και διαδικαστικά θέματα του έργου.
Σήμερα ξεκινά επίσημα η διαδρομή του GreenWaterDrone, ενός ταξιδιού διάρκειας τριάντα μηνών, το οποίο στηρίζεται σε μια ιδέα η οποία σχηματοποιήθηκε αρκετό χρόνο νωρίτερα, και στην οποία δόθηκε η δυνατότητα πραγματοποίησης μέσω του ΕΣΠΑ 2020 και της Πρόσκλησης της ΓΓΕΤ Ερευνώ-Δημιουργώ-Καινοτομώ.
Την Τριφυλία επέλεξε το Γεωπονικό Πανεπιστήμιο Αθηνών, το ΤΕΙ Πελοποννήσου αλλά και ιδιωτικές εταιρείες, για την υλοποίηση ενός ερευνητικού προγράμματος που θα έχει άμεση σχέση με την εξοικονόμηση νερού στις καλλιέργειες.
Στο επίκεντρο ερευνητικών έργων βρίσκεται η Τριφυλία με τις δυναμικές και σύγχρονες αγροτικές της καλλιέργειες και χθες έγινε η έναρξη ενός ερευνητικού και καινοτόμου έργου για την εξοικονόμηση αρδευτικού νερού στις καλλιέργειες.
Στο επίκεντρο καινοτόμων ερευνών πανεπιστημιακών ιδρυμάτων και εταιρειών αιχμής βρίσκεται για ακόμα μια φορά η περιοχή της Τριφυλίας στον αγροτικό τομέα, με τη συνεργασία της Διεύθυνσης Αγροτικής Οικονομίας και Κτηνιατρικής.
Στο επίκεντρο καινοτόμων ερευνών πανεπιστημιακών ιδρυμάτων και εταιρειών αιχμής βρίσκεται για ακόμα μια φορά η περιοχή της Τριφυλίας στον αγροτικό τομέα, με τη συνεργασία της Διεύθυνσης Αγροτικής Οικονομίας και Κτηνιατρικής.
ΕΝΑ πρωτοποριακό ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ για την καταπολέμηση της σπατάλης σε αρδευτικά έργα αλλά και την μείωση της υφαλμύρωσης των υδάτων με ορθή γεωργική πρακτική, παρουσιάστηκε απο καθηγητές γεωπονικής με κλιμάκιο τεχνοκρατών στην διεύθυνση αγροτικής οικονομίας ΤΡΙΦΥΛΙΑΣ.
Με συνάντηση με σημαντικούς παραγωγούς της Τριφυλίας, οι οποίοι αγκαλιάζουν την καινοτομία, προετοιμάστηκε η έναρξη του νέου ερευνητικού έργου Green Water Drone.