Παράκαμψη προς το κυρίως περιεχόμενο

1η Γενική Πιλοτική Δοκιμή του GreenWaterDrone

1η Γενική Πιλοτική Δοκιμή του GreenWaterDrone

GreenWaterDrone Team GreenWaterDrone Team drone GreenWaterDrone Team GreenWaterDrone Team GreenWaterDrone Team GreenWaterDrone Team
Press release

Την Πέμπτη 5 και Παρασκευή 6 Νοεμβρίου 2020, το GreenWaterDrone (www.greenwaterdrone.eu) πραγματοποίησε γενική πιλοτική δοκιμή των τεχνολογιών και υπηρεσιών του, σε επιλεγμένα πεδία στην Τριφυλία Μεσσηνίας, με την συνδρομή της ΔΑΟΚ Τριφυλίας και τοπικών παραγωγών.

Η διαδικασία ξεκίνησε με την επισκόπηση των χώρων για την διασφάλιση της τήρησης των κανόνων ασφάλειας που προβλέπονται για την πτήση των drones (ΣμηΕΑ), την Πέμπτη 5η Νοεμβρίου, ενώ παράλληλα έγινε η επιλογή των κατάλληλων καλλιεργειών για την εκτέλεση του πιλοτικού.

Την Παρασκευή 6η Νοεμβρίου η δραστηριότητα ολοκληρώθηκε με την εκτέλεση του κυρίως μέρους της διαδικασίας, στην οποία παρευρέθηκε ο Δ/ντης της ΔΑΟΚ Τριφυλίας κ. Αντώνης Παρασκευόπουλος καθώς και ομάδες έργου όλων των τεχνολογικών εταίρων (Γεωπονικό Πανεπιστήμιο Αθηνών, ALTUS LSA, CITE και Παν. Πελοποννήσου-τμ.ΨΣ)

Υπό την καθοδήγηση του Επιστημονικού Υπευθύνου του έργου, καθ. κ. Σταύρου Αλεξανδρή (ΓΠΑ) πραγματοποιήθηκαν σειρά πτήσεων από την ALTUS LSA με ειδικά εξοπλισμένα για τις ανάγκες του έργου drones (ΣμηΕΑ), τα οποία προγραμματίστηκαν για αυτόματη πτήση πάνω από τις περιοχές ενδιαφέροντος και μέσω των οποίων συλλέχθηκαν μετρήσεις, φωτογραφικό υλικό (οπτικό, θερμικό και πολυφασματικό) και βίντεο της καλλιέργειας. Τα δεδομένα αυτά χρησιμοποιούνται για τις διάφορες επιμέρους λειτουργίες και υπηρεσίες του συστήματος GreenWaterDrone, όπως ο υπολογισμός του δείκτη υδατικής καταπόνησης (CWSI), η αποτύπωση άρδευσης των καλλιεργειών και η επιτήρησή τους. Το εξειδικευμένο λογισμικό του GreenWaterDrone, το οποίο αναπτύσσεται κυρίως από τη CITE, η οποία είναι ο συντονιστής του έργου και εκπροσωπήθηκε από τον CRIO της κ. Γιώργο Κακαλέτρη, υποστήριξε τη διαδικασία από τη μεταφόρτωση των δεδομένων που συλλέχθηκαν, έως την αυτόματη αποστολή ειδοποιήσεων (alerts) άρδευσης στους τελικούς χρήστες, με χρήση του δείκτη CWSI. Τη διαδικασία των πτήσεων, της συλλογής και μεταφόρτωσης δεδομένων συντόνισε, βάσει σχεδίου ελέγχου & αξιολόγησης, ο υπεύθυνος απαιτήσεων και αρχιτεκτονικής του συστήματος, καθ. Παν. Πελοποννήσου-τμ.ΨΣ κ. Πάνος Φιλιππόπουλος. Παράλληλα ομάδα του Γεωπονικού Πανεπιστημίου Αθηνών συνέλεξε πλήθος πρόσθετων δεδομένων με φορητό εξοπλισμό και έλεγξε την κατάσταση των μικρομετεωρολογικών σταθμών εδάφους του έργου.

Τα αποτελέσματα των πιλοτικών δοκιμών, μαζί με την αξιολόγηση από τους παραγωγούς και άλλες κατηγορίες εν δυνάμει χρηστών του συστήματος, θα αναλυθούν την επόμενη περίοδο από τα μέλη της ομάδας έργου, με συντονιστή το Παν. Πελοποννήσου - τμ. ΨΣ και τον επιχειρηματικό σύμβουλο του έργου, εταιρεία ITCS, ώστε να διαμορφωθεί η τελική επιχειρηματική προοπτική (μοντέλο) του συστήματος.

Η διαδικασία θα επαναληφθεί κατά την επόμενη εαρινή περίοδο, ώστε να συγκεντρωθούν επαρκή δεδομένα αξιολόγησης και βελτίωσης των τεχνολογιών και των υπηρεσιών που υποστηρίζει το GreenWaterDrone.

Greenwaterdrone team
Εικόνα 1: Μέλη της ομάδας έργου του Παν.Πελ. (καθ. Π. Φιλιππόπουλος και Κ. Κουτράκης) και ΓΠΑ (Δρ. Ε. Ψωμιάδης) με τον Δ/ντη της ΔΑΟΚ Τριφυλίας κ. Α. Παρασκευόπουλο 

 

gwd team
Εικόνα 2: Εποπτεία σταθμού μετρήσεων εδάφους από την ομάδα του έργου

 

drone
Εικόνα 3: Το ΣμηΕΑ (τετρακόπτερο) υπερίπταται της καλλιέργειας με φορτίο κατάλληλο για μετρήσεις υπέρυθρης θερμοκρασίας (IR) της φυτοκόμης

 

gwd team members
Εικόνα 4: Προετοιμασία πτήσης UAV από την τεχνική ομάδα της Altus LSA

 

gwd team member
Εικόνα 5: Επιτόπια μεταφόρτωση δεδομένων στο Πληροφοριακό Σύστημα του GreenWaterDrone από τη CITE

 

gwd team members
Εικόνα 6: Η επιτυχία του έργου βασίζεται στη στήριξη της ΔΑΟΚ Τριφυλίας, που εξασφαλίζει την συνεργασία των ντόπιων παραγωγών και γεωπόνων

 

gwd team members
Εικόνα 7: Επιτόπιες μετρήσεις καλλιέργειας από την ομάδα του ΓΠΑ